Een probleem met je gehoor is dichterbij dan je denkt. Je oren kunnen op verschillende manieren schade oplopen. Die schade kan omkeerbaar zijn, maar zou ook permanent kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om goed voor je oren te zorgen, ongeacht je leeftijd. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor het beschermen van je oren en het voorkomen van gehoorschade. Lees snel verder!

Bescherm je oren met een laag volume

Het is misschien een welbekend advies, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: bescherm je oren door het volume van muziek, TV en ander geluid laag te houden. Door langdurig naar harde muziek te luisteren, zowel via een koptelefoon als via een geluidssysteem, kunnen je oren beschadigd raken. Hierdoor kan het gebeuren dat je minder goed hoort, of dat je een constante pieptoon in een van je oren ontwikkelt. Dit zijn vervelende aandoeningen, die makkelijk te voorkomen zijn door het volumeknopje in te drukken. Tegenwoordig geven veel smartphones ook een waarschuwing wanneer je je geluid te hard hebt gezet.

Draag oordoppen

Wanneer je zelf niet de controle hebt over het geluidsniveau, bijvoorbeeld in de bioscoop, bij een concert of tijdens het werk op een bouwplaats, bescherm je oren dan door het dragen van oordoppen of andere gehoorbescherming. Vooral jongeren ervaren vaker last van gehoorverlies door het harde geluid bij concerten en disco’s. Aangezien je hier zelf niet aan de volumeknop kan zitten, is het belangrijk om andere maatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je altijd een paar oordoppen op zak hebt, zodat je je oren op elk moment goed kan beschermen.

Luister naar de audicien

Natuurlijk kun je ook gehoorproblemen ontwikkelen terwijl je je oren altijd goed hebt beschermd. Helaas brengt ouderdom dit vaak met zich mee. Aarzel daarom niet om een afspraak te maken met de audicien. Een audicien kan een gehoortest uitvoeren en je vertellen wat de staat van je gehoor is, en kan je desgewenst helpen met het aanschaffen van een gehoorapparaat. Deze apparaten worden constant doorontwikkeld, en je zult ervan verstelt staan hoeveel te technologie je gehoor kan verbeteren. Steeds vaker is het ook mogelijk om een audicien aan huis in te schakelen: zo hoef je niet naar de winkel, maar kun je de gehoortest doen in je eigen woonkamer. Ook het advies krijg je thuis. Wel zo prettig, om de deur niet uit te hoeven!