Paswoord vergeten?
Thomas Philipp Reiter
     
Mijn teksten  
19 19 juni 2015
Familie Reiter (Interview in "Blauw", Juni 2015)
Sandra en Thomas Philipp Reiter (Duitsland) wonen sinds 2012 in Oudergem samen met hun zoontje. Sandra werkt als freelance trainer en training manager voor een Zuid-Afrikaans cosmeticabedrijf en Thomas als econoom voor een associatie.

Wonen jullie graag in Brussel?

Sandra: In vergelijking met Berlijn voelt het leven hier meer ontspannen aan. Brussel is ook kindvriendelijker. Aan de andere kant kan ik moeilijk wennen aan de lange wachtrijen aan de winkelkassa’s, het vuil op straat en bussen die niet op tijd rijden. In Oudergem zelf gaan we regelmatig naar het kunstencentrum Rood-Klooster. Deze winter namen we zelfs deel aan het kerstboomwerpen!
Thomas: Oudergem is de ideale mix van oud en nieuw Brussel, van wonen en werken, van stedelijkheid en groene omgeving. Ik bevind me dicht genoeg bij alles, maar ook ver genoeg van de drukte van het stadscentrum. Ik neem vaak deel aan activiteiten in het lokaal gemeenschapscentrum Den Dam en ga met onze zoon naar de bibliotheek. Mijn favoriete plek in Oudergem is zonder twijfel het charmante steegje in de Sint-Annawijk waar wij wonen. Je waant je er in Toscane.

Er heerst de perceptie dat vooral expats in een bubbel leven, op een ‘geïsoleerd Europees eiland’.

Sandra: Ik leer wel Belgen kennen op school en uit de buurt, maar dat blijven toch vooral kennissen. Ik ken veel mensen die het moeilijk vinden om vriendschappen aan te gaan met Belgen.
Thomas: Ik heb wel Belgische vrienden. Ik heb een internationale Rode Duivels fanclub opgericht die erkend wordt door de Koninklijke voetbalbond, onder de leden bevinden zich ook heel wat expats. En RSC Anderlecht is altijd mijn favoriete Belgische voetbalclub geweest. Voetbal verbindt altijd, ook eurocraten met Belgen.

Op welke vlakken verschillen Duitsers en Belgen het meest?

Sandra: Belgen hechten meer belang aan een goede levenskwaliteit. Lekker eten en drinken horen daar zeker bij. Duitsers verkiezen eerder snelle auto’s en grote huizen. Op dat vlak sta ik dichter bij de Belgen. Wat in Duitsland echter beter werkt, is de ondersteuning van jonge moeders. Zij krijgen er de tijd om zich te vinden in hun moederrol. In België brengen werkende vrouwen hun kinderen na de geboorte veel sneller naar de opvang, ik vermoed omwille van financiële redenen omdat ze moeten gaan werken. Dat vind ik jammer.
Thomas: Ik ken beiden zeer goed en het valt me daarbij op dat Duitsers over het algemeen zeer weinig weten over Belgen en omgekeerd. Dat vind ik jammer want het Duits is toch een officiële landstaal in België. Wie weet vandaag de dag nog dat er een samenwerkingsakkoord is tussen Brussel Stad en Berlijn?

Links:
Blauw - Liberale Nieuwsbrief Juni 2015
Bookmark and Share


Schrijf u in op mijn nieuwsbrief
Sven Gatz

Jette

Wim Vanobberghen

Etterbeek

Carla Dejonghe

Sint-Pieters-Woluwe

Kurt Deswert

Sint-Lambrechts-Woluwe

Dominique Mols

Sint-Truiden

Nicolas Van Landschoot

Koksijde

Steven Vankerckhoven

Landen

Dominique Corbeel

Sint-Katelijne-Waver

Danny Lowet

Tongeren

Tom De Reydt

Meerhout

Kris Cornelissen

Tielt-Winge

Cisse Aerts

Hamme

Erwin Voets

Kapelle-op-den-Bos

Dylan Galle

Damme