Paswoord vergeten?
Stayen NV att Roland Duchatelet

   Mandaat
neen

   Lokale website
sinttruiden.openvld.be

   Woonplaats
Sint-Truiden

   Geboortedatum
14 november 1946     

Mijn website

www.rolandduchatelet.be


Mijn foto'sMijn gegevens

Contactgegevens
Roland Duchâtelet
HdP Bureau 3107 - Leuvenseweg 21
1008 Brussel
Tel. 02-501 7044Mijn bio
CV
Burgerlijk Ingenieur Elektronica
Licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen, MBA (KU Leuven)

Roland Duchâtelet heeft gewerkt in binnen – en buitenlandse, grote en minder grote bedrijven in productie, financiën, ontwikkeling.
Inmiddels is hij zelf een ondernemer geworden in de technologiesector.
De internationale bedrijven waarin hij een beduidend belang heeft, stellen in totaal 7.000 mensen te werk (waarvan 500 in België) in een 12-tal verschillende landen, met een omzet van 750 miljoen EUR/jaar.
De meest bekende onderneming is Melexis nv, genoteerd op de Euronext.
Deze firma werd in 2000 bekroond tot Onderneming van het Jaar. Vandaag is de heer Duchâtelet er Voorzitter van de Raad Van Bestuur.

Begin ‘94 publiceerde hij het spraakmakend boek “NV België: verslag aan de aandeelhouders”.
In ‘97 richtte hij de nieuwe maatschappelijke beweging ‘Vivant’ op. Deze beweging ijvert ervoor om onze sociale zekerheid en arbeidsmarkt aan te passen aan de nieuwe economische realiteit van een wereldmarkt en diensteneconomie.

In 2004 publiceerde hij het boek “De weg naar meer netto binnenlands geluk”.

Sinds 1 januari 2007 is Roland Duchâtelet Eerste Schepen in Sint-Truiden met volgende bevoegdheden: financiën, begroting, mobiliteit, informatica/administratieve vereenvoudiging, buurteconomie, veemarkt/slachthuis, ruimtelijke ordening, stadskernvernieuwing, personeel, Brustem Industriepark en B Bedrijvenperk, wonen.

Sinds 21 december 2007 is hij Senator, gekozen door het Nederlandse kiescollege. In de senaat is hij lid van onderstaande commissies:

- Bijzondere commissie belast met het onderzoek naar de financiële- en bankcrisis
- Commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden


Mijn nieuws

29 29 april 2009
Roland Duchâtelet: schaker op meerdere borden
(18-04-2009 De Tijd) - Sommige bedrijfsleiders hebben naast hun ondernemerschap nog een andere bezigheid, gaande van zeilen over jagen tot vrijwilligerswerk. Roland Duchâtelet combineert drie gedaantes. Een portret van een 62-jarige politicus, voetbalmecenas én succesvol ondernemer.

'Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen.' Met deze opmerkelijke slogan in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 1999 liet Roland Duchâtelet zich als politicus opmerken. De tot dan toe vrij...

Bookmark and Share


16 16 december 2008
Roland Duchâtelet over voor- en nadelen van een tijdelijke btw-verlaging als maatregel tegen de recessie
Red de economie, verlaag de belasting op arbeid

Roland Duchâtelet is voorzitter van Vivant en Open Vld-senator

De regering-Leterme werkt aan een btw-verlaging als onderdeel van haar economisch relanceplan. Of die wordt toegepast in de bouwsector of op het verbruik van gas en elektriciteit, is onderwerp van discussie. Roland Duchâtelet herneemt een radicaler voorstel: 'Laat ons kiezen voor een tijdelijke vermindering van de belasting op arbeid.'

Een recessie kan vele oorzaken hebben....

Bookmark and Share


Mijn artikels

26 26 april 2010
“Andere werelden, andere besluitvorming”
“Duizend mensen samenbrengen, informeren en unaniem laten beslissen over een ingewikkeld onderwerp is normaal niet mogelijk. Met een groep van tien bestaat die kans, maar het is een uitdaging. Met vijf lukt het soms, met twee lukt het vaak. Dat is ook de reden waarom grote raden van bestuur niet als werkbaar gelden en het dagelijks bestuur van een bedrijf typisch bij één of twee personen...

Bookmark and Share


27 27 maart 2010
Halve en hele oplossingen
De pogingen om tot een zelfde statuut te komen voor arbeiders en bedienden zijn lovenswaardig. De besprekingen dreigen echter te ontaarden in een uitwisseling van corporatistische slogans. Haalt het perspectief van gewin op korte termijn de bovenhand in dit debat, door een gebrek aan visie? Is het niet beter te streven naar globale hervormingen op lange termijn, met daaraan gekoppeld een...

Bookmark and Share


15 15 maart 2010
Burgerdemocratie werkt beter op het internet dan in het dorpscafé
Inspraak van de burger werkt beter via het internet dan via hoorzittingen in dorpscafés. Dat stelt Roland Duchâtelet Open Vld-senator en eerste schepen in Sint-Truiden, op basis van een succesvol internetexperiment waarbij de bevolking bevraagd werd over een nieuw mobiliteitsplan voor de stad.


Eén op vijf volwassen Truienaars participeerde en leverde een aantal suggesties die wellicht...

Bookmark and ShareSchrijf u in op mijn nieuwsbrief
Werner Van Beurden

Beerse

Roos Locquet

Laarne

Morgane Lambrechts

Sint-Martens-Latem

Stijn Lievens

Aalst

Noël Cordier

Gistel

Stephanie Laleeuw

Nazareth

Céline Van Thienen

Nazareth

Koen Anciaux

Mechelen

Mark De Keyser

Gent

Jelrik Marechal

Landen