Paswoord vergeten?
Christophe Thomas
     
Mijn artikels  
10 10 december 2017
Belasting stijgt niet dankzij Open Vld
Verdoken belastingverhoging van de baan na initiatief van Open Vld in de gemeenteraad
De Vlaamse basisheffing op de onroerende voorheffing stijgt in 2018 van 2,5 naar 3,97%. Zonder initiatief in de gemeenteraad betaalt een gezin al snel enkele honderden euro's meer. Open Vld was als eerste op de afspraak!

Op de gemeenteraad van september stelde de Open Vld-fractie voor om de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing in 2018 te verlagen van 900 naar 566. Dit om de stijging van de Vlaamse basisheffing te neutraliseren en zo een forse stijging te vermijden (zie voorbeeld onderaan deze pagina).

MEERDERHEID AARZELT
In eerste instantie wou schepen van Financiën Bart Brughmans (CD&V) niet ingaan op dit voorstel. Wachten op de ramingen van de fiscale inkomsten, voorzien einde van het jaar, was de boodschap. Vreemd als je weet dat de fiscale inkomsten van de onroerende voorheffing zeer stabiel zijn. De belastingen verhogen was dus geen taboe voor de meerderheid. Reden tot bezorgdheid!

GEZOND VERSTAND
Enkele maanden later, op de gemeenteraad van november, volgt de meerderheid dan toch het voorstel van Open Vld om de gemeentelijke opcentiemen te verlagen van 900 naar weliswaar 566,75. Nu hoeven we alvast niet meer te wachten op de raming van de fiscale ontvangsten... en gelukkig maar.

EFFICIËNT BESTUREN
Onze inwoners staan niet in functie van de gemeente, voor Open Vld is het net andersom. Daarom herhalen we de oproep om de gemeentelijke uitgaven kritisch te bekijken. In Brasschaat liggen de werkingsuitgaven aanzienlijk hoger dan in vergelijkbare gemeenten. Dat beperkt de ruimte om te investeren.

Dit is de reden bij uitstek waarom kenners bezorgd zijn over de uitgaven voor het Nieuw Administratief Centrum. Mogelijk is het ook de voornaamste reden waarom het gemeentebestuur geen enkele euro kan en wil investeren in het scholenproject de Kaart. (christophe.thomas@openvld.be)

Bookmark and Share


Schrijf u in op mijn nieuwsbrief
Jörgen Janssenswillen

Bocholt

Caroline Van Exaerde

Sint-Gillis-Waas

Sandra Chartier

Philippeville

Christel Smets

Keerbergen

Koen Anciaux

Mechelen

Geoffrey Fabry

Brugge

Bart Nijskens

Peer

Mathieu Vanhaelewyn

Gent

Adeline Higuet

Ukkel

Bart Gabriels

Leuven